spelenderwijs leren

Waarom is spelenderwijs leren zo belangrijk?

Een kind is van nature erg nieuwsgierig. We kennen allemaal die peuters die oneindig veel vragen stellen of de dreumesen die op onderzoek uitgaan zodra ze kunnen tijgeren of kruipen. Ze willen ontdekken, ze willen leren!

Naarmate kinderen ouder worden zie je vaak het enthousiasme minder worden. “Moet ik alweer …. ?” Vaak wordt er van kinderen verwacht dat ze het maar ‘even leren’, maar waarom mogen dreumesen er wel maanden over doen om te leren lopen en moet een schoolkind woorden met 2 of 3 letters binnen de kortste keren kunnen lezen? Ook schoolkinderen hebben tijd nodig om iets te leren. Om vaardigheden onder de knie te krijgen.

Om die vaardigheden goed onder de knie te krijgen is er gemiddeld 200 keer herhaling nodig. TWEEHONDERD KEER….. Je kan je voorstellen dat als je die vaardigheid dat 200 keer precies hetzelfde moet doen, het behoorlijk gaat vervelen. De motivatie is dan ver te zoeken.

Met kleine veranderingen in hoe je iets herhaalt kun je zorgen dat de motivatie er wel blijft. Spelenderwijs leren is niet één manier van leren, maar kan van alles zijn. Van renspelletjes tot rustige spelletjes, van online tot offline, van in groepen tot alleen en alles ertussenin. Maar wat maakt het nou dat spelenderwijs leren zo een positief effect heeft?

  1. Je combineert zintuigen met motoriek en geheugen.

Neem bijvoorbeeld het spelletje memory, we kennen het allemaal. Je bent bezig met het omdraaien van kaartjes, het zien wie wat omdraait en wat de uitkomst ervan is en daarbij natuurlijk het geheugen (wat lag ook alweer waar?). Combineer sommenkaartjes en antwoordkaartjes in een memoryspel en je bent ook gelijk rekenen. Combineer plaatjes en woorden en je bent ook direct aan het lezen.

2. Veel stilzitten zorgt voor spierverlies

Ken je het gevoel dat als je een hele tijd stil zit, je eigenlijk heel erg lui en loom wordt? Je concentratie zakt en je kunt je voorstellen dat je dan ook minder makkelijk dingen opslaat. Door beweging komt er meer zuurstof in je lijf, ook voor je hersenen! Door te bewegen komen je hersenen dus in de optimale leerstand.

3. Spelenderwijs leren is niet één vaardigheid oefenenen

Zoals je eigenlijk hierboven ook al las is spelenderwijs leren meer dan één ding leren. Je oefent niet alleen het rekenen of lezen, maar ook motorische en sociale vaardigheden. Zo moet je bijvoorbeeld samenwerken, overleggen of leren om te gaan met winst en verlies. Ook motorische vaardigheden worden geoefend. Denk bijvoorbeeld aan rennen in een parcours of springen over sommen.

4. Spelenderwijs leren hoeft niet altijd druk te zijn.

Het gaat erom dat de hersenen geactiveerd worden doordat het wat anders gaat dan normaal.

Stel je voor… Tweehonderd keer precies hetzelfde moeten doen, ik moet er niet aan denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *